Har du märkt att framgångsrika golfare blivit mer vältränade? Att både överkropp och underkropp är atletiska och starka? Det är ingen slump att det är så och det är bra att det är så. För golfsvingen är en ensidig rörelse som skulle ta ut sin rätt ganska snabbt om inte svingens ägare, golfspelaren, har fysisk kapacitet att upprepa och upprepa och upprepa…
Robin Eriksson vet allt om vad en golfkropp behöver i form av träning. Han jobbar som personlig tränare för golfspelare i alla åldrar och nivåer, både 13-åringar och 82-åringar. Han var en duktig tävlingsgolfare men som vid 20 års ålder klev in i tränarbanan efter sin utbildning på GIH för att han ville ge andra det han själv saknat i form av exakt och precist anpassad fysträning för just golf.
Tidig specialisering på en enda idrott är inte det bästa
Det finns bland många en tro på att det är bäst att fokusera på sin ”satsnings-sport” redan vid ung ålder för att bli bra. Men så är det inte, enligt Robin. Det gäller kanske särskilt golf som skiljer sig från andra sporter i att den innehåller mycket upprepning och belastning av vissa delar av kroppen. Att svinga är både tufft och enahanda och en ung kropp som fortfarande växer kan både få ökad skaderisk och bli sned.
Ta vara på de ”motoriska guldåren” fram till puberteten
Man vet idag att allsidigt idrottsutövande genom barn- och ungdomsåren gynnar utvecklingen.
Skelett, muskulatur, koordination, balans och nervsystem som aktiveras och belastas på ett varierat sätt ger dig kroppskännedom och motorisk färdighet. Det är särskilt viktigt i de yngre åren fram till puberteten.
Det gör dig bättre i golf.
Robin menar att smidighet, stabilitet, och styrka är byggstenar för att kunna bli en uthållig golfare och den som är eller varit aktiv inom flera idrotter med många olika typer av rörelser har en bra kroppslig bas att stå på. Hen kan lättare ta till sig och omvandla instruktioner och korrigeringar och nå nästa utvecklingsnivå. Kroppen ”förstår” och kan anpassa sig. Häftigt, eller hur!