Reportage

Nya golfkompisar, tuffare träningsfokus och roligt på Supercamp!

Swedish Golf Team Supercamp är Svenska Golfförbundets breddsatsning för juniorer mellan 13-15 år som vill utvecklas mer i sin golf. SGDF har förmånen att skicka 30 juniorer till Supercamp och uttagningarna görs i september. Alla spelare blir också inbjuda att ingå i träningsgruppen Golfteam STHLM med träffar även i SGDF regi.

I Stockholms Golfdistrikt finns väldigt många duktiga juniorer som tränar och tävlar aktivt. Efter säsongen 2022 var konkurrensen stor mellan spelare och urvalet var svårt. Detta gjorde uttagningen till en komplex process som sker genom att titta på rankinglistor, ålder, hcp, antal tävlingar men också nära dialog med golfklubbar och tränare. Efter uttagningen har de 30 uttagna spelarna mycket att se fram emot. Supercamp innefattar ett höst & vår läger, en vinterdag och 5 digitala träffar under året. SGDF bjuder dessutom in alla spelare till flera träffar tillsammans med alla deltagare från distriktet och deras Supercamp coacher.

Enligt Svenska Golfförbundets information på deras hemsida så har satsningen några mål med sitt upplägg att hjälpa dig som spelare:

  • Att träna på rätt saker vid rätt tidpunkt på året
  • Att träna lagom mycket vilket ofta innebär mer träning för de flesta
  • Att skapa fler tränings möjligheter närmare där du bor
  • Att träffa kompisar som har ett stort intresse för att spela golf – vi vet att det finns spelare som vill mycket med sin golf men är ganska ensamma på sin klubb

Hur är det då att vara spelare på ett supercamp och vilka är spelarna som är där? Juniormagasinet frågade en tjej och en kille om deras upplevelse så här långt genom att ställa några snabba frågor. Alice Bothelius är 13 år från Arninge GK och Elias Hessén är 14 år från Stockholms GK har deltagit i Supercamp sedan i oktober och delar här med sig av sina erfarenheter.

Roligast med Supercamp är att träffa nya golfkompisar och lära sig nya saker

För Alice var det två saker som var roligast att vara deltagare på Supercamp: Först och främst så är det alltid roligt att träffa andra och lära känna fler från andra klubbar som har samma mål inom golfen. För det andra så är det jättekul att få lära sig nya saker som man kan ha stor nytta av t.ex. spelstrategi och teknik.

Elias var inne på samma saker som Alice men också att lära sig nya saker: jag tycker att det framförallt är roligt att lära mig nya saker med golfen, lära mig att träna på rätt sätt så att jag inte skadar mig och det är roligt att träffa andra duktiga ungdomar som man kan tävla emot och träna med.

 

Kost, teknik, fys och egen utveckling på schemat på Supercamp

Alice berättar hur en lägerdag ser ut; Dagen börjar med att alla distrikt samlas för att gå igenom dagen. Efter det tar ledarna med sina grupper till en träningsstation, där berättar man om vad man jobbar med i ex. svingen. Då kan ledaren ge förslag och få veta hur det går. Sedan går vi ihop två och två och filmar från olika vinklar för att få en större förståelse om hur svingen eller puttrörelsen ser ut. Ungefär i mitten av dagen äter man lunch med sin grupp och de andra distrikten. Sedan kan det stå fys på schemat där vi kör olika övningar som står i utvecklingsplanen samt en uppvärmning. Vi avslutar dagen med att samla alla och prata om vad vi gjort och hur det gått!

Elias beskriver att träningen innehåller teknik men också fokus på både kost och fys; Dagen börjar med en bra och stadig frukost och sedan ser dagarna lite olika ut. Ibland tränar vi golffys och en hel del teknikträning såsom puttning, chippning och olika typer av slag. Ibland har vi teorilektion och ibland jobbar vi med egen utveckling. Vi jobbar även med fokus på rätt kost och balans.

 

Har du lärt dig något nytt på Supercamp?

Alice: Jag har delvis lärt mig övningar som kan hjälpa mig inom puttning och svingen. Som att sätta ut zoner som ska hjälpa längdkänslan inom puttning eller sätta upp med redskap eller visualisera sig ett begränsat område som bollen ska starta igenom i ett slag för att träna bollstart. Jag har också lärt mig olika golfspecifika begrepp som ”Down the line” och ”Face on” som man använder när man filmar.

Elias: Jag har lärt mig att träna på rätt sätt så att jag inte skadar mig. Jag har också lärt mig att träna regelbundet och rätt mängd så att det inte blir för mycket. Jag har också lärt mig planering av min tid, träning och kost. Jag har lärt mig att ta eget ansvar för mig själv och min utveckling inom golfen.

 

 Fysträning och teknik är viktiga delar på vintersäsongen

Alice: Under vintern tycker jag det är viktigt att fokusera på teknik, rörelse och fys. Det gäller att man tränar på de delar i sin sving eller puttning under vintern för att få en så bra tävlingssäsong som möjligt. Det är bra att göra för att på tävling under sommaren så är det viktigt att alltid fokusera på nästa slag och inte så mycket på hur man ska göra i svingen.

Fys är också viktigt, inte bara på vintern utan även under hela året. Det är viktigt att träna regelbundet för att inte utsätta sig själv för skaderisk. När man tränar under vintern bygger man upp kroppen inför tävlingssäsongen för att kunna få en så lång säsong som möjligt, Jag håller även igång med andra sporter såsom fotboll och innebandy som också hjälper mig med fysträningen.

Även Elias lyfter vikten av att hålla igång med golf och fysträning. jag tycker att det är viktigt att hålla igång golfträningen med fys och slagträning inomhus så att man inte tappar fart.

 

Tävla på vintern och ha en bra plan för att vara redo till sommarsäsongen

Alice förbereder sig med tävling inomhus: Jag försöker träna så mycket golf som möjligt med mina tränare och föräldrar. Sedan kör jag även Slaget om Sverige som är en inomhustävling som pågår under vinterhalvåret.

Elias: Jag håller igång träningen med fys och slagträning inomhus. Jag har också satt en utvecklingsplan som jag jobbar utifrån.