Tävling & Träning

Kravprofilen – Hur blir man bäst i världen i golf?

Drömmer du också om att nå den absoluta världstoppen? Som junior är det inte helt enkelt att förstå vad som krävs för att bli bäst i världen, vad sker bakom kulisserna hos en världsspelare? Hur mycket måste en spelare träna/spela på bana/tävla för att bli bäst i världen? Juniormagasinet ger dig svaren!

Sikte mot världstoppen eller inte så vill ju de flesta spelare utvecklas och bli sin bästa version av sig själv. Då är frågan, hur gör man detta på bästa sätt? Vi har läst SGF’s kravprofil som beskriver hur man blir bäst i golf, vi har plockat ut delar av rapporten för att försöka sammanställa en enkel version för att förmedla tips för att bli bättre och utvecklas som golfare, oavsett nivå och ambition. Med fokus denna gång på tränings- och tävlingsvolymer.

Det handlar om att ge sig själv de bästa förutsättningarna. I kravprofilen står det tydligt att det inte finns ett enkelt svar på hur man blir bäst, inget riktigt facit att följa. Alla spelare är olika och vägarna är många, däremot finns det likheter mellan de bästa spelarna i världstoppen som har blivit uppmärksammade och sammanställts i rapporten.

 

Spelarutvecklingshjulet

I rapporten finns spelarutvecklingshjulet som är framtaget av SGF’s landslagsverksamhet, och som använts som utgångspunkt. I hjulet finns, fem specifika processer tekniskt, fysiskt, mentalt, strategisk och socialt. Allt måste vara i balans för att hjulet ska snurra och utvecklingen kan börja. Det innebär att en spelare måste göra lagom av allt så att hjulet inte rullar ojämnt.

 

Träningsvolym inom elitgolf

Inom idrotten golf är det möjligt att ha en relativt hög träningsvolym utan att behöva återhämtning jämfört med andra idrotter. I takt med att konkurrensen ökar i världstoppen och det blir tuffare att nå de stora vinsterna och höga prissummorna så har träningsvolymen också ökat. Ett proffs på touren tävlar i snitt 30 veckor per år, vilket innebär ca 150 rundor per år enbart i tävling. En spelare på denna nivå är aktiv i snitt 8 timmar per dag med fys och golfträning, sex dagar varje tävlingsvecka, vilket är totalt 1440 timmar per år. Utöver detta lägger spelarna 18 veckor på träning och återuppbyggnad, ca 540 timmar per år. Totalt på ett helt år med de olika perioderna är volymen med tävling, träning (golf och fys) på ca 2000 timmar och 180-220 spelade ronder.

Det är tydligt att toppspelare lägger mycket tid på att spela golf och inte lika mycket tid på rangen. Det är faktiskt väldigt stor skillnad. Att spela på banan och uppleva olika situationer, såsom höjdskillnader, mycket/lite gräs, höga/låga slag eller att något är i vägen för bollbanan är viktiga erfarenheter för en spelare att få. Prestationen finns inte på rangen, den sker på banan och på tävling även om träning på rangen också är en del av utvecklingen.

 

I rapporten från SGF finns det också beskrivet tekniska kravställningar och färdigheter som behövs, mer om detta i Juniormagasinet nästa gång! Se nu till att få till mycket spelträning i kommande säsong!