Profiler

Juniorskribent skriver - För att bli bra måste du äga din egen process

Det är viktigt att våga gå sin egen väg. Att lita på sig själv och ta kontroll över sin utveckling. Träna hårt, men också kunna fråga sig varför man gör något och om det gör en glad? Det är det som är nyckeln till framgång, säger golfproffset Caroline Hedwall.

Caroline Hedwall är en av Sveriges främsta golfare. Hon är 32 år och har i sin karriär vunnit sex gånger på Ladies European Tour. Hon var den första i världs​historien att vinna alla sina fem matcher i Solheim Cup år 2013. Juniormagasinets juniorskribent Nico Silow (hemmaklubb Ågesta) träffar Caroline på Cafe Ritorno i centrala Stockholm precis efter att Caroline fått sin tredje vaccindos. Dagens ämne är: Hur når man egentligen toppen?

Lyssna på andra men mest på dig själv!

Som golfande junior idag stöter man på många som vill lära en hur man ska bli bäst. Man ska träna golf så mycket man kan, börja med fysträning tidigt och planera sin träning in i minsta lilla. Sedan ska man börja på en bra skola, helst ett golfgymnasium, där man kan träna mycket golf. Efter det ska man flytta till USA där man spelar golf på collegenivå. Och visst! Detta är såklart fantastiska möjligheter som är extremt lärorika men det kan lätt bli fel är när man tycker att alla ska gå samma väg. Caroline Hedwall har gått på både golfgymnasium och college men för henne har det varit viktigt att själv ha kontroll över sin sving och välja vad som gynnar hennes träning.
– Om du ska bli bra måste du äga din egen process, menar Caroline.
Hon berättar att när hon började på college i USA fanns inga personliga tränare utan man hade coacher. Coacherna var inte PGA-utbildade och visste egentligen inte hur golfsvingen fungerade. Så när golfspelet inte fungerade som man ville, var man tvungen att fixa det själv.
– Jag och min tränare jobbade rätt mycket innan jag åkte över på att jag skulle kunna min egen sving och veta mina tendenser. I USA kan man inte luta sig mot någon annan, säger hon.

Men hur gör man för att äga sin egen process?

Caroline tycker att det som junior är viktigt att själv försöka förstå hur man ska utvecklas eftersom alla varken kan eller kommer utvecklas på samma sätt. Vissa kommer noggrant planera sin väg till framgång och vissa kommer hitta sin framgång genom att chansa och känna efter.
Att äga sin egen process innebär också att man kan sålla bland de tips och instruktioner man får av olika utomstående. Du kan lätt känna dig pressad att följa ett mönster som någon har sagt leder till framgång. Det kan sluta med att du tränar på saker man inte har någon nytta av.
– Det är så enkelt som att så länge du inte ser att du har ett behov av en viss typ av träning, varför ska du då hålla på och fokusera på det?
Caroline brukar fråga sig själv: Varför gör jag det här? Är det kul? Om svaret på dessa frågor är vet inte och nej, vad är då meningen med att göra det? Allt kan såklart inte vara kul men i slutändan måste fördelarna överväga nackdelarna.
Att ha kontroll över sin egen sving betyder också att man måste ha kontroll över vad som gynnar svingen och vad som kan skada den. Men viktigast av allt tycker Caroline är att ha kul.
– Man ska hela tiden drivas av glädjen i det man gör för det är då man gör det som bäst, säger hon. Caroline Hedwall menar att bara för att man inte går den klassiska eller vanligaste vägen till framgång betyder det inte att man inte kan hamna i världseliten. Caroline har till exempel alltid haft svårt för att utvärdera skriftligt.
– Vissa tycker att det är jättebra att skriva ner alla sina träningspass och utvärdera och skriva dagbok men alltså, jag gillar inte sånt och då vill jag inte göra det för då försvinner det roliga med golfen.
Så länge man har kontroll över sin egna process, själv bestämmer vad som kan gynna ens träning med hjälp av tips och ideer från andra och har kul, så behöver inte proffslivet ligga långt borta.
– Vill man det verkligen och har ett eget driv så är det inte kört bara för att man inte gör som alla andra. I slutändan är det hårt arbete och glädjen till spelet som räknas, säger Caroline Hedwall.

Här är Carolines tre bästa tips för att nå framgång:

  1. Skapa en förståelse för din egen sving. Man ska äga sin egen sving och veta vad man gör fel och kunna fixa det på egen hand.
  2. Våga lita på din egen magkänsla. Tro på att du vet vad du behöver göra för att bli bra.
  3. Ha intressen utanför golfen. Ens hela identitet kan inte bara vara golfspelare för då kan man börja må som man spelar, och då kanske golfen påverkar dig för mycket.