Kost & Hälsa

En banan i bagen och ägg i fickan – kost för golfspelare

Juniormagasinet har ännu en gång frågat Robin Eriksson om golfråd och den här gången berättar han om hur man kan tänka kring kost för att äta bra innan en runda och ute på golfbanan. För studier visar att ökad kunskap ofta förbättrar individers attityd och beteende till sina matvanor!

Innan rundan

Även det du äter innan en runda påverkar din prestationsförmåga, så det valet är också viktigt. Ät ordentligt innan för att minska risken för energibrist under ronden, ät i förebyggande syfte. Det tar lite tid för kroppen att omvandla mat till energi. Tänk mat som ger bra energi länge; ris, pasta eller potatis med tillbehör. Undvik snabbmat eller sötade livsmedel av olika slag för du blir väldigt pigg för stunden men något hål senare är du tröttare än innan du åt till exempel godiset. Fyll på vätskedepåerna med vatten.

Medan du spelar

Ät något var tredje hål
Drick lite varje hål (vatten)
Undvik socker och sötade livsmedel (godis, bullar, läsk)

Bra livsmedel att äta under en runda:

  • frukt (banan, äpple, päron mm).
  • morötter
  • nötter
  • ägg
  • fullkornsbröd med pålägg
  • smoothie/keso/yoghurt med bär, frukt osv

Dessa ger långsammare och mer stabil energi. Livsmedel med mycket socker ger snabb och kortvarig energi.

Skaffa” matrutiner” på samma sätt som du har rutiner för dina slag och puttar. Bestäm i förväg vad och när du ska äta och dricka under din runda, då är det lättare att hålla sig till det. Förberedelser är viktiga så att det inte blir ett dåligt impulsköp i kiosken efter 9 hål.

Planera när du ska äta. Lätt att glömma bort om man till exempel spelar dåligt. Både energibrist och uttorkning ökar risken för att det kommer gå ännu sämre när hjärnan och kroppen går på sparlåga

Efter rundan då?

En golfspelare går ungefär 1 mil under 18 hål (= 5 timmar/12 000 steg). Under den sträckan förbrukas mycket energi. Ca 1500 kalorier och lite mer om man bär bagen. Det gäller att fylla på med bra mat och vätska även efter en runda för att återhämta sig bra till nästa dag.

Därför ska vi älska vattenhålen!

Törst kan vara ett bra tecken på att det är dags att dricka. Men bättre är att dricka i förebyggande syfte så att det inte blir för sent. Fysisk aktivitet gör att man svettas och dåligt vätskeintag kan leda till uttorkning och försämrar psykisk och fysisk prestationsförmåga

En golftävling pågår i ca 4-5 timmar och därför bör du:

  • dricka 2-3 liter (litegrann varje hål)
  • hålla koll på om det är varmt och om du svettas mycket
  • dricka vatten som är bäst. En aning salt i om det är jättehett ute.

 

Bars är goda men onödiga och inte så bra

Bars av olika slag har blivit populära för att det är enkelt och smidigt att köpa och äta, men med lite förberedelser går det att äta nyttigare och bättre saker.

Bars bör inte ses som ett substitut för riktig mat, de innehåller ofta mycket sötningsmedel (och kan skapa ett stort sötsug även efteråt) och flera onödiga tillsatser. De kan också innehålla en hel del socker. I vissa fall kan bars likställas med godis fast i en ”nyttig” förpackning.

Ät istället en större frukost, mer till lunch och slipp sötsuget och hungern som kan uppstå mellan måltiderna.

Lycka till med maten och mellisen i sommar!