Profiler

Aldrig en lugn stund och som ett långt läger

Ebba Mattisson Thalén är 16 och går första året på RIG i Uppsala. Hemmaklubb är Djursholm och en satsning på golfen ligger i korten. Juniormagasinet har pratat med Ebba om hur första tiden varit.

Hur känns det såhär i början?
Superkul! Det har varit självklart för mig att gå golfgymnasium och det känns som ett långt läger! Fullt upp och man har aldrig tråkigt. Jag går treårig ekonomisk linje på Celsiusskolan och bor i studentboendet Kantorn. Skolan och boendet ligger nära och till golfbanan åker vi gemensamt i buss.

Hur ser en typisk dag ut på RIG:et?
Klockan ringer 05.45 men jag snoozar en stund innan jag kliver i golfkläderna och lämnar kl 6.20. Bussen till träningen på Söderby golfbana går 6.30 så man måste vara vid upphämtningsplatsen vid Circle K strax innan. På tisdagar åker vi till Edenhof och då är vi på deras korthålsbana och tränar på exempelvis inspel mot hål. Från båda ställena åker vi tillbaka mot stan kl 9.40.

Jag börjar 10.30 en dag i veckan och en timme senare de andra dagarna. Därför väljer jag att äta, duscha och vila lite innan jag cyklar till skolan. Men de flesta börjar tidigare och äter lunch på skolan.

Jag trivs med våra lärare och tränare och vi har två mentorer på RIG:et vi kan gå till om det är något. Även till en studiecoach om något känns svårt eller pressat, det känns bra.

Fys, middag, städning, plugg och god natt
Nu har vi flyttat in fysträningen för säsongen. Vi har olika perioder inom fysen: rörlighet, kondition och stretch och närmare säsong är det mer styrka.

Just nu har vi testveckor där våra tränare tar hjälp av andra experter kring data, överblick av sin sving, fystester etc. så det är som ett helt team runt oss.

Jag äter runt 20.00, kanske städar mitt rum och lägger mig ganska tidigt. Pluggar om det behövs men försöker göra skolarbetet på skoltid.

Hur är det att ha flyttat hemifrån så pass tidigt?
Lite kruxigt och mycket att lista ut; hur allt går till, vad som är bra att fylla upp kylskåpet med och ta med sig i matlådor, tvätt och sånt. Min mamma är snäll och storkokar varje söndag! Jo, ja… jag är oftast med och lagar med henne!

Det är flera golfare i min korridor, vi äter ofta tillsammans på kvällarna och det är så vi umgås mest. Även fast vi har gemensamt kök, matbord och soffa så har de flesta soffa och fåtölj inne hos sig – skönt att vara för sig själv en stund också.

Hittills har jag valt att åka hem till Stockholm varje helg. Mina föräldrar kommer och hämtar och lämnar (ja, tvätten följer med). Det är skönt att komma hem på helgerna men alltid roligt att åka tillbaka!

Framtiden
Efter gymnasiet vill jag till USA och college. Tror att collegeupplevelsen är jättekul och att det är ett bra sätt att ta sig in i tävlingsvärlden ännu mer! Även om det såklart finns en aspekt av prestation och press så älskar jag att tävla!