Profiler

För mig var det rätt att välja en annan väg än golfgymnasium!

Måste man gå golfgymnasium för att få en karriär inom golf? Nej, såklart inte. Filip Fahlberg Johnsson är en golfare som gjort sitt eget val och det med framgång. Juniormagasinet har pratat med Filip om hur hans golfsatsning ser ut.

Du satsar på golfen och har valt din egen väg. Berätta!
 – Jag var tidigt inställt på att gå golfgymnasium och sökte och kom in. Men så började jag tänka på att jag har det ju bäst på hemmaplan! Jag skulle fylla 16 och trivdes med livet på Lidingö och kände att miljön på min hemmaklubb Lidingö GK skulle passa för sättet jag tror på att träna golf.

Filip och hans familj tog kontakt med Hersby gymnasium frågade om det skulle gå att kombinera både studier, golfsatsning och frånvaro p g a tävlingar och skolan trodde det skulle fungera!

Vilka bra utvecklingsmöjligheter såg du på hemmaklubben?
– Jag visste att jag kunde få bra sparring hemma. Vi är många juniorer som tränar aktivt och jag får möjlighet att tävla och mätas med och mot golfkompisar. Det är alltid någon på klubben som är där och tränar! Det fungerar jättebra med Magnus Ekman som är min tränare sedan jag var sex år.

Hur ser en dag ut?

– Jag går i skolan som vanligt, i 2:an på ekonomi/juridik på Hersby gymnasium. Slutar mellan kl 14 och 17 och beroende på schemat så planerar jag min träning efter det.

Under vintern satsar jag på gymmet för att bygga upp mig. Jag går på ett gym på Lidingö och fått träninghjälp av en fystränare, Daniel Hedin. Han är superbra och varit aktiv med fysträning inom NHL och New York Rangers. Under vinterhalvåret träffas vi och kör ett tvåtimmarspass varje lördagmorgon men jag  kör även egen fysträning.

Om jag slutar tidigare i skolan så är jag på klubben där det finns en träningslada med sex simulatorer. På vintern är det mycket teknikträning enligt en träningsplan, vi kollar värden och svingteknik. Hälften av tiden är med Magnus och ganska ofta med kompisarna också.

På våren och sommaren åker Filip från skolan till klubben, det tar fem minuter med moppen, och beskriver det som att han alltid haft det som fritidsgård med kompisarna. Sedan han var liten känner han sig som ”ett med golfbanan”!

  • Jag äter något och så kör jag igång. Lite beroende på vad som behövs jobbas på så gör jag det: putting green, övningsområdet, rangen…

Egen träning kräver disciplin men min tränare är alltid ett knapptryck bort
Man kan ju undra: vilken typ av personlighet behöver man vara för att klara av att göra en golfsatsning på egen hand jämfört med att gå golfgymnasium där man med andra bli pushad att få till träningen?

Filip tror att han har egenskaper som förenar många idrottssatsande: disciplin och karaktär.

  • Träningen sker individuellt för mig och det är det man får vara beredd på. Jag tror inte att gå ett vanligt gymnasium och satsa på en sport är för alla
  • Men jag är nog ganska dedikerad och skjuter inte upp. Varken träningen eller studierna. Mycket hänger ju på mig och att jag gör jobbet. Och så fungerar allt runtomkring mig med familjen som stöttar, de som tränar mig och allt på klubben! 

–      Jag och min tränare Magnus hörs dagligen. Jag skickar videos och får feedback och sms:ar även Magnus på landslagsresor. Jag känner mig trygg med honom och vi är väldigt överlappande i vad vi ser behöver göras.

På din nivå, med landslagsspel, är det ju viktigt att kunna reflektera runt sin träning och tävling hur gör du det?
Jag för ingen träningsdagbok men antecknar och filmar ofta. Om jag både ser och samtidigt känner att det blir som jag eftersträvat, så skriver jag ner det. Jag tillbringar också mycket tid med pappa. Han är en golftokig människa och har koll på allt, bra att resonera med!

Ja, hur tänker du kring tävlingar?
– Jag behöver tänka strategiskt och vad som är rätt för mig. Antal tävlingsvarv är just nu inte det viktigaste där jag befinner mig just nu. Jag försöker välja omsorgsfullt och så har jag ju landslagsschemat jag förhåller mig till också.

Hur är skolans acceptans till att du är borta så mycket?
– Det finns ett provschema där de viktiga och betygsgrundande sakerna finns. Jag följer det. Om jag missar något så kan jag göra det annan gång. Jag reser ungefär en gång per månad så det bygger på bra dialog med lärarna.

Vad är svårt?
– Jag älskar egentligen allt som har med lag att göra och den relationen man får med andra! Men all ”uppoffring” jag gör i vardagen ska jag ju klara av själv. Men jag får min dos av lagkänsla eftersom jag har turen att få vara med i landslagstävlingssammanhang – att ibland få känslan av golfgymnasium och ett gäng är härligt!

Avslutningsvis, vad vet du om framtiden?
Jag ska till Oklahoma state i USA hösten 2024 efter studenten.  Jag är glad och ser fram emot det!